Wat is een blinddruk?
Bij een blinddruk wordt de afbeelding of tekst zonder inkt, verdiept in het papier gedrukt.
Dit geeft een heel subtiel effect in het papier. De drukplaat (polymeerplaat) perst het ontwerp in het papier.

Wel of geen kleine details in blinddruk?
Voor het mooiste resultaat, kan je een blinddruk het beste gebruiken bij grotere teksten, illustraties of andere grafische elementen in het ontwerp. Bij kleine details of tekst, is het mooier om inkt te gebruiken, omdat je bij een blinddruk dit nauwelijks leesbaar is.

Blinddruk trouwkaart of geboortekaartje. blind druk, letterpress kaartje goedkoop  Wat is blinddruk? trouwkaart, geboortekaartje, blind druk, letterpress, goedkoop

trouwkaart met blinddruk, minimalistisch. Portugal. letterpress blind druk. goedkoop

Wat is een preeg (pregen)?

Bij een preeg dan druk je het ontwerp omhoog (opwaarts reliëf), het ontwerp komt op het papier te liggen. Dit kan je met en zonder inkt doen. Zonder inkt is een ‘blinddruk met preeg’.

Bij een preeg gebruik je twee vormen, een drukplaat en een tegenvorm (contra vorm). Dit noemen ze een patrijs en matrijs. Beide vormen passen precies in elkaar, zo worden beiden vormen in de drukpers gezet. Dit is een precieze werkje.

Het papier wordt tussen de twee vormen in gelegd en dat pers je de vormen tegen elkaar aan. Zo ontstaat er een opwaarts effect, omhoog op het papier. Dit betekent dat je het ontwerp aan de achterzijde van het papier ook ziet.

Je kan ervoor kiezen om de preeg met een inktdruk te doen. Zoals bij het geboortekaartje (in letterpress) van Olivier. Hierbij is gebruik gemaakt van een preeg + inkt.

Persoonlijk zelf vind ik een preeg beter uitkomen als blinddruk (zonder inkt). Omdat het dan gelijk opvalt dat het papier omhoog is gedrukt.

 

geboortekaartje met preeg, minimalistisch. jongen in letterpress. goedkoop. olivier  Geboortekaartje preeg met blinddruk, jongen goedkoop letterpress, minimalistisch olivier. origineel, modern

 

Wel of geen kleine details in een preeg.
Hetzelfde bij een blinddruk, gebruik je alleen grote delen/details in het ontwerp. Kleine details of teksten is niet mogelijk om te pregen.

 

Het verschil tussen letterpress en pregen.
Bij Letterpress gebruik je maar één vorm/ drukplaat, dit druk je in het papier naar beneden.
Bij pregen gebruik je twee vormen, drukplaat + tegenvorm, daardoor druk je het papier omhoog.

Letterpress trouwkaart, modern minimalistisch, goedkoop, wij gaan trouwen,    Wat is een preeg? geboortekaartje letterpress, hoogdruk in blinddruk, trouwkaart, goedkoop

© 2020 - 2024 Love Letterpress | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Als je vriend(in) wordt van Love Letterpress, ontvang je 10% korting , leuke kortingen en nieuwe items als eerste. Meld je aan bij de nieuwsbrief.