WAT IS LETTERPRESS? Hoe werkt letterpress? bij geboortekaarten en trouwkaarten

Wat is letterpress?

Letterpress is het verdiept drukken van een ontwerp (kleur) in het papier. Hierdoor creëer je een lager liggend reliëf. Het is een authentiek ambacht wat is ontstaan rond het jaar 1450, boekdruk (hoogdruk). Lang voor het digitale drukwerk tijdperk. Letterpress is de Engelse benaming van ‘boekdruk’.

Wat is letterpress? Hoe werkt het? Love letterpress geboortekaartjes en trouwkaarten

Hoe werkt letterpress?

Het (katoen) papier wordt in een degelpers gelegd en daartegen over zit een drukplaat (polymeerplaat). Het papier wordt tegen de drukplaat gedrukt/geperst. Deze perst het ontwerp in het papier, doordat de onbedrukte delen er niet worden ingeperst. Zo ontstaat een hoogteverschil, het reliëf.  Letterpress is de basis van drukken. Je drukt per kleur, wil je 2 kleuren dan gaan alle kaarten er twee keer doorheen.

Het afstellen en drukken wordt elke keer handmatig gedaan.


De magie van de pers, inkt en het papier is geweldig om te zien en vooral te voelen!


 

Wat is letterpress? hoe werkt letterpress? polymeerplaat, geboortekaartje, trouwkaartWat is letterpress? Hoe werkt letterpress? brons metaalic kleur geboortekaartje, trouwkaarten goedkoop

Wat is letterpress? Hoe werkt letterpress? letterkast, geboortekaartjes goedkoop, trouwkaarten, polymeerplaten.Wat is letterpress? Hoe werkt letterpress? geboortekaartjes trouwkaarten goedkoop, drukplaten, polymeerplaten

Wat is letterpress? hoe werkt letterpress geboortekaartje letterpress, trouwkaarten letterprress, goedkoopWat is letterpress? Hoe werkt letterpress? geboortelkaartjes, trouwkaarten letterpress goedkoop

Wat is letterpress? Hoe werkt letterpress? geboortekaartje letterpress, trouwkaart letterpress, goedkoop, druktechniekWat is letterpress? Verschil Letterpress en foliedruk, goedkoop, geboortekaartje, trouwkaarten

Foto's zijn van Renate (bruidsfotografie), Wit- Photography.

Hoe werkt letterpress? drukproces letterpress geboortekaartje trouwkaart

Andere technieken met letterpress.
Letterpress is de basis van drukken met inkt (Pantone kleuren), daarnaast kan je er ook voor kiezen voor een combinatie te doen met foliedruk, preeg, blinddruk, stansen of een kleur op snede

Foliedruk > Dan gebruik je een folie (glanzend, mat of holografisch), die je met warmte in het papier perst. Meer lees je hier.

Preeg > Dan gebruik je een drukplaat met tegenvorm en pers je het papier niet erin maar eruit. Meer lees je hier.

Blinddruk > Dan gebruik je geen inkt, het ontwerp pers je erin of met preeg eruit.

Stansen > Dan snij je met een mal een stuk ontwerp eruit. Net zoals bij een perforator een gaatje stans.

Kleur op snede > Betekent dat je inkt kleur of folie op de zijkant van papier drukt.
 

Soorten degelpersen.

Er zijn verschillende soorten drukpersen, zoals een handdegelpers, trapdegelpers en drukpersen zoals de Heidelberg degel druk pers! Ik maak gebruik van een handdegelpers (1942).
Ja, alles wat ik maak wordt met de hand gedaan, daarnaast maak ik ook gebruik van een Heidelberg persen. Voor bijvoorbeeld Foliedruk. Het is blijft een feestje om achter te pers te staan!

Geschiedenis van letterpress. Wat is letterpress?

Foto van deollectie Museum Plantin-Moretus

Geschiedenis van letterpress.

Vroeger voor de komst van boekdruk, werd alles met de hand geschreven in boeken of geschilderd zoals bijvoorbeeld affiches. Om dan een extra exemplaar te maken was dan letterlijk en figuurlijk monnikenwerk. Daar komt ook de benaming vandaan, weet je dat gelijk ook! Daardoor bestonden ervan boeken maar slechts enkele exemplaren.

Rond het jaar 1450 veranderde dit met de boekdruk. Een revolutie, omdat je nu boeken/ geschriften makkelijker meerdere exemplaren kon laten maken. Loden letters werden 1 voor 1 naast elkaar gezet in spiegelbeeld. Nog steeds een hoop werk, weet ik uit ervaring, in mijn kunstacademie periode vaker gedaan. Ja en dan is d, p of b soms nog wel eens lastig. ;-)
In mijn werkkamer heb ik een letterkast vol loden letterpress. Door deze letters en lettertype is het logo Love Letterpress ontstaan.


Letterkast Letterpress/ Wat is letterpress? Hoe werkt letterpress? Geboortelarten letterpress goedkoop, trouwkaarten letterprress.  Wat is letterpress? letterkast, loden letterpress, stempel, geboortekaartje letterpress
 

Door de opkomst van drukpersen, konden er grotere aantallen van één boek gemaakt worden. Boeken zaten vol met kennis en daardoor kon dit veel sneller verspreid worden. En ook niet onbelangrijk veel beter bewaard worden. Een enorme vooruitgang en een van de belangrijkste gebeurtenis van drukken in onze geschiedenis.

De revolutie van het digitale tijdperk heeft de ambachtelijke drukpersen vervangen. Door de charme van deze prachtige ambacht, daar ben ik nog steeds verliefd op, elk kaartje is uniek  door de drukwijze.

Letterpress en digitaal drukwerk is een mooi combinatie! Ik gebruik het ook in de trouwstijlen of geboortestijlen, zoals een menukaart, tafelschikking of losse kaartjes bij een kaart.

Letterpress goedkoop, trouwkaarten letterpress, stationery Geboortekaarten letterpress goedkoop, wat is letterpress?


Wist je dat…
Dat als je vroeger in het papier drukte, dit mislukt drukwerk was? Het was de kunst voor een goede boekdrukker om vooral niet in het papier te drukken. Het papier bleef volledig vlak, net zoals je nu ziet bij een digitaal geprint kaartje.


Vragen over letterpress?
Je kan altijd contact opnemen met via het contactformulier, mail sturen naar info@loveletterpress.nl of even bellen mag ook altijd 0612275919.

Lindsey Love Letterpress, Wat is letterpress? geboortekaarten, trouwkaartem.


LEUKE TIP: Een paar jaar geleden ben ik in Groningen naar het GRID Museum (Grafisch Museum) geweest. www.gridgroningen.nl. Super leuk en leerzaam een echte aanrader.

 

© 2020 - 2024 Love Letterpress | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Als je vriend(in) wordt van Love Letterpress, ontvang je 10% korting , leuke kortingen en nieuwe items als eerste. Meld je aan bij de nieuwsbrief.