Top

Labels als trouwkaarten!

Home > Blog >10 | 04 | 2014

Wauw, wat gaaf de eerste labels die als trouwkaarten zijn gebruikt in de techniek letterpress! Stoere originele trouwkaarten. Waarschijnlijk  zullen ze de meeste gasten verbaasd hebben gekeken, toen ze de envelop openende. Het bruidspaar mailde me of het ook mogelijk is om trouwkaarten als labels te kunnen drukken. Ja, tuurlijk kan dat. Het een en ander uitgelegd hoe letterpress werkte. Het papier van een label is een stuk dunner dan het 600 of 900 gram papier wat ik gebruik voor letterpress. Maar labels is mogelijk, maar ik ben wel eerlijk over wat ga je voelen. – Om misschien teleurstelling te voorkomen-.
Je krijgt in het papier en lichte druk, geen hele diepe.. Zou wel kunnen dan ga je met een ‘preeg’ werken, wat weer een duurder prijskaartje heeft dan alleen in letterpress. Omdat er een contravorm besteld moet worden.
 
Ze hadden de tekst en kleine opmaak zelf gemaakt. Ik ben hiermee aan de slag gegaan, er stond bij de tekst ‘op D.V.’ . Ik wist niet wat dit betekende, in eerste instantie dacht ik ‘op datum van’ misschien, maar het bruidspaar vertelde me dat het de afkorting is Deo Volente. Nieuwsgierig dat ik ben, heb ik via google gezocht wat dit dan precies betekende. En via Wikipedia kwam ik erachter dat het een Latijnse uitdrukking, die "zo God het wil" betekend. Prachtig als je deze tekst wilt gebruiken, er stond ook schrijfwijze voor een trouwkaart – bijzonder dat heb ik nog niet vaak gezien-.
Dit heb ik aangegeven bij het bruidspaar met de link en hebben we schrijfwijze aangepast zoals wikipedia het beschreef. – niet dat het gelijk de ‘waarheid’ hoeft te zijn wat wikipedia schrijft, maar mijn schoonouders bevestigde het ook, dat vroeger dit vaker zo werd geschreven-.


 
Nadat het ontwerp akkoord was ben ik gaan drukken, het bruidspaar wilde graag een mint kleur. Kort daarvoor had ik verschillende kleuren geprobeerd en daar kwam uit dat lichte kleuren niet goed overkomen op lichte kraft labels. Dit had ik al aangegeven, maar ik ben nieuwsgierig hoe licht je een kleur kan krijgen. En de eerste tint van de mint kleur, was dan ook te licht. Je kon de tekst niet goed lezen, ik weet wat er staat, maar de uitgenodigde moeten dit gelijk goed kunnen lezen. De buren als testpanel gevraagd en die bevestigde het meteen. Een donkerde tint maken en weer opnieuw proberen, JA gelukt deze is het goed leesbaar en nog steeds in de familie van de mint tinten! 
Mooi, alle labels gedrukt en toen verstuurd naar het bruidspaar. Met daarbij de eerste proef van de lichte mint kleur om te laten zien dat dit te licht was. Beeldvorming werkt dan beter dan als ik zeg: ‘het was een te lichte mint kleur’.
Toch blijft het spannend, wat vind het bruidspaar ervan, maar hun reactie maakte het goed. Ze vonden de kleur heel mooi, heerlijk dat het dan toch gelukt is om een mint tint de drukken op labels!
 
Liefs Lindsey

https://www.loveletterpress.nl/trouwkaart_label_typo_1kleur