Top

Experimenteren met kleuren op labels

home> blog>13/2/2014

Experimenteren met kleuren op labels

De plaat lag al een tijdje in de kast, maar nu zijn er labels met ‘vraag de plaat’ gedrukt. De kleur die ik wilde doen is zwart een ‘neutrale’ kleur, een label voor een spetterende feestavond. Mijn idee is bij de bruiloft van Boy en Inez gedaan. De avondgasten vonden dit een heel leuk idee, dat je als gast een ‘plaatje’ wilde aanvragen, dit kon doen d.m.v van een label. Je krijgt dan een interactie met je gasten en de DJ. Ik heb er display’s bij gemaakt van oude vinylplaten, die in de zaal hingen.
 
Nu is er een kleiner formaat (4,5 x 9cm) label ‘vraag de plaat’. Op Facebook heb ik de vraag gesteld:  welke kleur jij graag zou willen zien? Daar kwamen verschillende reacties op met allemaal kleuren. Van pastel naar neon/fluor kleur.
 
Toen de zwart kleur erop zat, heb ik als eerste een lichte kleur mint gedrukt. Na 1 druk kon je al zien dat dit geen succes was. De kleur wit leek in eerste instantie een mooie combinatie, maar droogde minder duidelijk op. Geel daarin tegen zag je niet goed, maar toen het eenmaal is opgedroogd is de kleur donkerder geworden en zie je een mooiere kleur geel.
De kraft labels hebben een lichte bruine kleur, mijn ervaring is dat pastel tinten hier het niet goed op doen. Met een uitzondering van geel, bijzonder wat een kleur kan doen als de verf nog nat is en droog is. Donkere kleuren, zoals rood en oranje (en zwart) doen het super, de tekst blijft dan leesbaar. Er zit een mooi contrast tussen papier en inkt.
 
Er zit een verschil tussen daglicht en avondlicht. In het daglicht komen de kleuren geel (als het opgedroogd is), oranje, rood en zwart er mooi uit. In het avondlicht (sfeer lamp) hebben de donkere kleuren erg geen last van… Nou ja, oranje en rood lijken dan wel heel veel op elkaar. Bijzonder is dat geel een stuk minder zichtbaar is en dat de lichte mint kleur weer helemaal opbloeit en weer een stuk duidelijker wordt.
 
Conclusie…. Inkt en papier blijft een magische combinatie. Wat je soms wel kan voorspellen, maar soms niet. Verf kan er nat heel anders uitzien dan droge inkt en invloed op het licht is ook belangrijker. De veilig keuze is een kleur die niet te licht is. Licht roze> geen goede combi, maar fuchsia/fluor roze prima combinatie!